Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

970189 Το Ισραηλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

90 οργανώσεις ,κυρίως από τη Γαλλία,κατέθεσαν μήνυση κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό δικαστήριο

Μήνυση για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατέθεσαν 90 οργανώσεις κατά του Ισραήλ στο Διεθνες Ποινικό Δικαστήριο ,ενώ ταυτόχρονα προσβάλλουν στο Ευρωπαικό Δικαστήριο τη συμφωνία αναβάθμισης των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων Ε.Ε. -Ισραήλ ,ζητώντας την ακύρωσή της,λόγω παραβίασης του άρθρου 2 της συμφωνίας αυτής,που προβλέπει σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη πλευρά του Ισραήλ.

Στο μεταξύ σε συνέντευξη στην ισραηλινή εφημερίδα ,Jerusalem Post,αξιωματούχος της στρατιωτικής σχολής του Ισραήλ,ονόματι Amos Guiora δήλωσε ότι η ρίψη φευγ βολαν από τον Ισραηλινό στρατό,που καλούν τους άμαχους της Γ'άζας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους,αποτελεί θαυμάσια γραμμή υπεράσπισης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ακόμη δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συντελέσει στη δημιουργία νομικού προηγούμενου ,συστέλλοντας την έννοια των εγκλημάτων πολέμου,με τη διεύρυνση της έννοιας της "νόμιμης άμυνας" και της "εθελοντικής ανθρώπινης ασπίδας",αποδίδοντας ευθύνες στα θύματα για το θάνατο και τον τραυματισμό τους.

Οσο για τη χρήση βομβών λευκού φωσφόρου ,που προκαλούν εγκαύματα και ασφυξία ,ο Γεν Εισαγγελέας του Ισραήλ διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι αυτό το όπλο δεν είναι απαγορευμένο από διεθνείς συμβάσεις και χρησιμοποιείται από τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο.

Ομως η οργάνωση Human Rights Watch καταγγέλει ότι βόμβες φωσφόρου απαγορεύεται, από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ,να χρησιμοποιούνται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές,γιατί προκαλούν τεράστιες ανθρώπινες απώλειες.

Από τη μεριά τους οι γιατροί του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού καταγγέλουν ότι τα τραύματα που αντιμετωπίζουν προκαλούν σοκ ακόμη και στους ίδιους,ενώ σύμφωνα με το υπουργείο υγείας της Γάζας ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 1000,εκ των οποίων οι μισοί είναι άμαχοι,και οι τραυματίες τους 4580.

Και η σφαγή συνεχίζεται με το 91% των Ισραηλινών να είναι υπερ ,το 4% κατά και το 5% να μην έχει άποψη,σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση της ισραηλινής εφημερίδας Maariv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου